Kabul Tarihi:Y.K/01.02.2025/2025/115 (Başkanlık Sunuşu)
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ KARİYER VE MESLEKİ GELİŞİM MERKEZİ
YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç ve Kapsam:
Madde 1.
(1) Bu yönerge; Türkiye Barolar Birliği Kariyer ve Mesleki Gelişim Merkezinin görev, yetki ve sorumlulukları ile temel çalışma usullerini belirlemek amacıyla Türkiye Barolar Birliği Merkez ve Komisyonlar Temel Yönergesi ilke ve istisnalarına uygun olarak hazırlanmıştır.
(2) Yönerge; TBB Yönetim Kurulu kararı ile kurulan Türkiye Barolar Birliği Kariyer ve Mesleki Gelişim Merkezinin çalışma usul ve esaslarını kapsar. Yönergede hüküm bulunmayan hallerde; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Tanımlar:
Madde 2.
(1) Bu yönergede geçen
a) Baro : 1136 sayılı Avukatlık Kanunu kapsamında kurulan Baroları
b) Başkan : TBB Başkanı’nı
c) Danışma Kurulu : Merkezin diğer meslek guruplarından da katılıma açık istişare organını
ç) Komisyon : Merkezin, tüm Barolardan gelen avukatlarla oluşan organı olan Kariyer ve Mesleki Gelişim Komisyonunu,
d) Koordinatör Üye : Merkez faaliyetleri ile ilgili iletişim ve iş birliğini sağlayan görevli TBB Yönetim Kurulu Üyeleri’ni
e) Merkez : Türkiye Barolar Birliği Kariyer ve Mesleki Gelişim Merkezini (KAGEM),
f) Merkez Sekreteri : Yürütme Kurulunun kendi içerisinden seçeceği genel sekreterleri,
g) Merkez Sözcüsü : Yürütme Kurulunun kendi içinden seçeceği temsilciyi,
ğ) TBB : Türkiye Barolar Birliğini
h) Yönetim Kurulu : TBB Yönetim Kurulunu
ı) Yürütme Kurulu : Merkezin yürütme organını,
ifade eder.
Merkezin Amacı ve Görevleri:
Madde 3.
(1) Merkezin genel amacı; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 1 inci maddesinde ifade edilen avukatlığın mahiyetine ve 2 nci maddesinde ifade edilen avukatlığın amacına uygun olarak, hukuk bilgilerini bilimsel verilerden ayrılmaksızın ve bilimin yöntemlerini kullanarak somut olaylara uygulayabilen, yargılama süresince yargılama faaliyetinin yönetimine ve kararın oluşumuna etkin biçimde katılabilen, meslek ilke ve kurallarına bağlı, hak arama özgürlüğünün yaşama geçmesi için uğraş veren, insan haklarına saygılı, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden ayrılmayan, bağımsız ve özgür avukatların yetişmesi için hukuksal, sanatsal, eğitsel olanakları sağlamaktır. Bu amaçla;
a) Hukuk fakültesi öğrencileri, stajyer avukatlar ve 0-5 yıl kıdeme sahip avukatların çalışma yaşamı boyunca iş alanlarında tecrübe kazandırmak, mesleki olarak ilerlemelerini, beceri ve yeteneklerini geliştirmelerini ve güçlendirmelerini sağlamak,
b) Stajyer avukatların, staj yapabilecekleri yerlerin geliştirilmesiyle ilgili olarak Baro, şirket, sendika, banka ve diğer ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla iletişim hâlinde olmak ve çalışmalar yürütmek,
c) Ulusal ve uluslararası alanda diğer avukatlar ve iş dünyası ile mesleki ilişkilerinin kurulması ve kuvvetlendirilmesi için yurtiçi ve yurtdışındaki Barolar, üniversiteler, eğitim kurumları ve eğitimciler, mesleki organizasyonlar, meslek odaları ve kuruluşları, resmî ve özel kurum ve kuruluşlar ile kurumsal şirketlerle iş birliği yapmak, iş birliğine katkı sağlayacak projeler geliştirmek ve uygulamak, projeler geliştirmek, araştırma ve eğitim çalışmaları yapmak,
ç) Bilimsel ilkelere uygun şekilde kariyer planlamalarına katkı sunmak, alanında uzman hukukçular, akademisyenler, psikologlar, sosyologlar, kişisel gelişim uzmanları, etkili iletişim ve beden dili uzmanları, mülakat eğitimi uzmanları ve yabancı dil eğitmenleri gibi uzmanlar ile günün şart ve ihtiyaçlarına göre belirlenecek alanlarda uzman eğitmenlerle, yazılı, görsel eğitim ve sunum gibi tekniklerinden de destek alarak, eğitimler, görsel yayınlar, atölye çalışmaları, seminer, konferans, zirve ve toplantılar yapmak,
d) Dijital veya yazılı dergi yayımlamak,
e) Bilişsel ve sanatsal kapasitenin geliştirilmesi amacı ile çeşitli etkinliklerin planlamak ve uygulamak; bu amaçla eğitimler hazırlamak ve vermek, yarışmalar ve turnuvalar düzenlemek,
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Yapısı
Merkezin Organları ve Yönetim Kurulu ile İlişkisi:
Madde 4.
(1) Merkez, Kariyer ve Mesleki Gelişim Komisyonu, Yürütme Kurulu ve Danışma Kurulundan oluşur.
(2) Yönetim Kurulu, kendi içerisinden bir veya birden fazla üyeyi Koordinatör Üye olarak görevlendirir. Koordinatör Üye, Komisyonun ve Yürütme Kurulunun doğal üyesidir. Katılması hâlinde toplantılar Koordinatör Üye tarafından yönetilir.
(3) Koordinatör Üye, merkez veya komisyondan gelen talep ve raporları, TBB Genel Sekreteri’ne elektronik belge yönetim sistemi üzerinden resmî yolla, kendi görüşünü de açıkça belirtmek suretiyle iletir.
Kariyer ve Mesleki Gelişim Komisyonu :
Madde 5.
(1) Yönetim Kurulu, her bir Baro tarafından önerilen bir avukatı Komisyon üyesi olarak görevlendirir.
(2) Komisyon üyelerinin görevleri, görevlendirilmelerini takip eden ilk Türkiye Barolar Birliği Olağan Genel Kurul tarihi itibarıyla sona erer. Ancak yeni üyeler görevlendirilinceye kadar, önceki üyelerin görevi devam eder.
(3) Komisyon, Merkezin amaçları doğrultusunda programının oluşturulması konusunda tavsiye niteliğinde görüş bildirir.
(4) Komisyon olağan usulde yılda bir sefer Yönetim Kurulu’nun belirlediği tarihte Ankara’da toplanır. Toplantı tarihi ya da yeri istisnai koşullarda, ihtiyaç ya da talep doğrultusunda değiştirilebilir. Komisyon toplantıları yüz yüze yapılır. Yüz yüze toplantıya katılamayacak olanlar yönünden çevrim içi araçlar da kullanılabilir. Komisyon üyelerinin toplantılara katılımı zorunludur. Toplantıya katılamayacak üye mazeretini toplantıdan önce Merkez Sekreterine bildirir. Toplantıların usul ve yöntemi Yürütme Kurulu tarafından belirlenerek, TBB tarafından toplantı tarihinden beş gün önce toplantı gündemi ile Barolara yazılı olarak bildirilir.
(5) Komisyon, üye sayısının en az 1/3’ü ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Toplantılarda ve karar alma aşamasında oylarda eşitlik bulunması hâlinde öncelikle ikinci bir oylama yapılır, eşitlik devam ederse oturum başkanının bulunduğu tarafın oyu üstün tutulur.
(6) Komisyon toplantılarına mazeret bildirmeksizin katılmayan Komisyon üyesinin görevi sonlandırılarak temsilcisi olduğu Baroya yazı yazılmak suretiyle yeni bir isim bildirilmesi talep edilir.
(7) Komisyon üyelerinin herhangi bir sebeple görevden ayrılmaları hâlinde bu durum, üyenin ayrılışını takip eden on beş gün içinde Barosuna yazılı olarak bildirilerek bu bildirimi izleyen on beş gün içinde yeni bir görevlendirme yapılması talep edilir.
(8) Barosunu temsilen yeni Komisyon üyesi görevlendirilmesi ile, önceki Komisyon üyesi üzerindeki görevler ve hukuksal sorumluluklar yeni üye üzerine geçer. Yönetim Kurulunun ve Yürütme Kurulunun önceki veya yeni Komisyon üyesinden rapor ve bilgi belge talep yetkisi vardır.
Yürütme Kurulu, Üyelik ve Toplantıları:
Madde 6 .
(1) Yürütme Kurulu, TBB Yönetim Kurulu tarafından atanan en fazla on beş üyeden oluşan yürütme organıdır. Yönetim Kurulu, gerek görmesi hâlinde bu sayıyı artırabilir. Yürütme Kurulu üyeleri, Komisyon üyeleri arasından veya bu alanda çalışma yapan avukatlar ve akademisyenler arasından atanabilir.
(2) Yürütme Kurulunun görevi, görevlendirilmelerini takip eden ilk Türkiye Barolar Birliği Olağan Genel Kurul tarihi itibarıyla sona erer. Ancak yeni üyeler görevlendirilinceye kadar, önceki üyelerin görevi devam eder. Yönetim Kurulu, ihtiyaç veya talep halinde TBB Merkez ve Komisyonlar Temel Yönergesi’ne uygun olarak Yürütme Kurulu üyelerini değiştirebilir.
(3) Yürütme Kurulu, üç ayda bir, üye sayısının en az yarıdan bir fazlasıyla toplanır. Toplantılardan biri yüz yüze, takip eden diğeri ise çevrim içi düzende olmak üzere gerçekleştirilir. Olağan çevrim içi toplantılar gerekli görülmesi ve koordinatör üyenin onayı halinde yüz yüze de yapılabilir. Üyeler, yüz yüze yapılacak toplantılara çevrim içi olarak da katılabilir. Ayrıca gerekli görülmesi hâlinde tamamen çevrim içi toplantılar yapılabilir. Yürütme Kurulu üyelerinin toplantılara katılımı zorunludur. Toplantıya katılamayacak üye mazeretini toplantıdan önce Merkez Sekreterine bildirir.
(4) Kararlar toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Toplantılarda ve karar alma aşamasında oylarda eşitlik bulunması hâlinde öncelikle ikinci bir oylama yapılır, eşitlik devam ederse oturum başkanının bulunduğu tarafın oyu üstün tutulur. Toplantıda alınan kararlar Sekreter tarafından karar defterine yazılır ve toplantıya katılan tüm üyeler tarafından imzalanır. Karşı oy kullanan üyeler istedikleri takdirde gerekçelerini kararın sonuna yazdırabilirler.
(5) TBB Merkez ve Komisyonlar Temel Yönergesi uyarınca merkez faaliyetlerine katılım sağlamayan Yürütme Kurulu üyesi ile ilgili üyelikten çıkartma yetkisi Yönetim Kuruluna aittir. Bir yılda üç toplantıya katılmayan Yürütme Kurulu üyesinin üyeliğinin sonlandırılması talebi Koordinatör Üye tarafından Yönetim Kuruluna sunulur. Koordinatör Üye, bu üyenin mazeret durumu ile toplantılara katılmamasının çalışmalar üzerindeki etkisi hakkında Yönetim Kurulunu bilgilendirir. Yönetim Kurulu üyeliğin devamına veya sonlandırılmasına karar verebilir.
(6) Yürütme Kurulu, ilk toplantısında kendi üyeleri içerisinden, bir Sözcü ve bir Sekreter seçerek Yönetim Kurulunun onayına sunar. Sözcü ve Sekreter’in görev süresi bir yıldır.
Yürütme Kurulunun Görevleri
Madde 7.
(1) Merkezin 3 üncü maddede gösterilen amaçlarını gerçekleştirmek üzere gerekli çalışmaları yürütmek, Kariyer ve Mesleki Gelişim Komisyonu veya Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan programları uygulamak, hukuk fakültesi öğrencileri, stajyer avukat ve avukatların tecrübe kazanması, ilerlemesi, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi, mesleki ilişkilerinin kurulması hususunda projeler gerçekleştirmek ve etkinlikler yapmak.
(2) Her yıl yapılacak Komisyon toplantısının usulü, yöntemi ve gündemi hakkında Yönetim Kuruluna öneride bulunmak; gerçekleştirilecek faaliyetler hakkında gündemdeki konuları ve üye sunumlarını görüşmek, görüşülen konularla ilgili düzenlenen tutanakları ve karara bağlanan hususları Yönetim Kuruluna önermek üzere, Yürütme Kurulu Karar Defteri’nde imza altına almak ve gerçekleştirilmesini takip etmek.
(3) Baroların ve Komisyonun talepleri doğrultusunda eğitim yerlerini belirlemek ve bu hususta Yönetim Kurulundan onay almak.
(4) Barolardan ve avukatlardan gelen talepleri değerlendirmek suretiyle eğitim konularını belirlemek.
(5) Yürütme Kurulu üyelerinden oluşacak çalışma komiteleri oluşturmak ve her komiteden sorumlu yürütme kurulu üyesi belirlemek.
(6) Hedeflenen çalışmaların yürütülebilmesi ve programların uygulanabilmesi için ihtiyaca yönelik olmak üzere gerekli sayıda personelin atanması talebini Yönetim Kuruluna bildirmek.
(7) Eğitim sorumlularının raporlarını değerlendirmek, görüş ve önerileri doğrultusunda kararlar oluşturmak.
(8) Yönetim Kuruluna sunulmak üzere her yılın sonunda o yıl gerçekleştirilen Merkez çalışmalarına yönelik rapor hazırlamak ve yeni döneme ilişkin önerilerde bulunmak.
(9) Merkezin çalışmaları sırasında dile getirilen görüşler ve saptanan sorunların değerlendirilmesi ve raporlanması sonucunda kaynak niteliği taşımak üzere yazılı kitap veya dijital olarak yayın hâline getirilmesinde yarar gördüklerini basım, yayın ve dağıtım amacıyla Yönetim Kuruluna sunmak.
(10) Her düzeydeki akademik kurul ve kuruluşlarla yapılması öngörülen çalışmalar hakkında Yönetim Kuruluna tekliflerde bulunmak, TBB Yönetim Kurulu tarafından onaylanan teklifleri uygulamaya koymak.
(11) TBB bünyesinde kurulu bulunan diğer merkez ve komisyonlardan gelen taleplere göre, iş birliği içinde eğitim programlarını hazırlayarak uygulanmasını sağlamak.
(12) Gerekli gördüğü hâllerde Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak.
(13) Merkezin amaçları doğrultusunda, gelen konukları ağırlamak, kurumun tanıtılması faaliyetleri ile özellikle yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerden ziyarete gelen öğrencilere kariyer planlaması yapmak, kariyer merkezinin amaçları doğrultusunda bilgilendirme yapmak, gerektiğinde yönlendirmek, ağırlamak ve kurumun tanıtılması gibi faaliyetlerin planlamak ve yürütmek.
(14) Yönetim Kurulu görevlendirmelerini yerine getirmek,
(15) Başkan tarafından verilen görevleri yerine getirmek.
Yürütme Kurulu Sözcüsünün Görevleri:
Madde 8.
(1) Sözcü’nün görevleri şunlardır:
a) TBB’yi, Koordinatör Üye veya Başkan’ın yazılı görevlendirmesi ile ilgili kurumlar önünde temsil etmek,
b) Yürütme Kurulu görevlerinin gerekli kıldığı etkinlik ve çalışmaların Yürütme Kurulu ile birlikte programlanmasını ve yürütülmesini sağlamak,
c) Belirlenen sürelerde ve her takvim yılı sonunda, Yürütme Kurulunun geçmiş yıla ilişkin faaliyet raporunu Yönetim Kuruluna sunmak,
ç) Koordinatör Üye’nin olmadığı durumlarda oturumları yönetmek,
d) Yürütme Kurulu içerisinde alınan karar ile görev dağılımları kapsamındaki çalışma gruplarının koordinasyonunu, işleyişini ve denetimini sağlamak.
Yürütme Kurulu Sekreterinin Görevleri:
Madde 9.
(1) Belirlenecek toplantı gündem ve eklerini üyelere ulaştırmak, Yürütme Kurulu kararlarını tutanak altına almak, ilgili kurullara bildirmek, eğitimlerde kullanılacak araç ve gereçleri hazırlatmak ve yerlerine ulaşmasını sağlamak ve denetimini yapmak, yazılı kayıtların tutulmasını ve arşivlenmesini TBB Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek personel aracılığı ile sağlamak, Yürütme Kurulu Sözcüsünün bulunmadığı hallerde onun adına iş ve işlemleri yapmak, toplantılara başkanlık etmek.
Danışma Kurulu
Madde 10.
(1) Yürütme Kurulu’nun teklifi ile TBB Yönetim Kurulu tarafından atanan; merkeze destek olmak amacıyla yeterli sayıda avukat, akademisyen, stajyer avukat, hukuk fakültesi öğrencisi, üniversite kariyer merkezi uzmanı, psikolog, sosyolog, kişisel gelişim uzmanı, etkili iletişim ve beden dili uzmanı, mülakat eğitmenleri ile yabancı dil eğitmenleri vb. arasından atananlarla, yürütme kurulu üyelerinden oluşan istişari bir kuruldur.
(2) Yürütme kurulunun gerekli gördüğü zamanlarda çağrı üzerine toplanır. Yürütme Kurulunun talebi halinde tavsiye niteliğinde yazılı görüş sunar.
(3) Yönergenin amaçlarının gerçekleştirilmesi ve geliştirilmesi yönünde kılavuzluk ve danışmanlık yapar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Mali Hükümler
Merkez Giderleri
Madde 11.
(1) Merkezin amacını ve bu yönergede belirlenen etkinlikleri yerine getirmeye yönelik tüm giderler için Türkiye Barolar Birliği bütçesinden fasıl ayrılır, bu yönergeye göre onay alınmış faaliyetlerin ve yayınların giderleri Koordinatör üyenin önerisi üzerine TBB bütçesinden ödenir.
(2) Yönetim Kurulu kararı ile yapılacak her türlü görevlendirmenin olağan giderlere ait belgeleri Koordinatör Üye’nin onayına sunulur, uygun görülmesi halinde görevlendirme giderleri TBB bütçesinden karşılanır.
(3) Yürütme Kurulu üyelerinin, Merkez faaliyetleri için yaptıkları seyahat ve konaklama gibi giderler başta olmak üzere tüm giderleri Birlik tarafından karşılanır. Yürütme Kurulu üyeleri huzur hakkı ya da başka bir ad altında ücret talep edemezler.
(4) Komisyon üyelerinin yol ve konaklama ücretleri TBB tarafından karşılanır.
(5) Merkez tarafından düzenlenecek etkinliklere katılacak katılımcıların giderleri temsilcisi oldukları il baroları tarafından karşılanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Hükümler
TBB’nin Diğer Merkez ve Komisyonlarıyla Ortak Çalışmalar
Madde 12.
(1) Merkez, Koordinatör Üye’nin veya Yürütme Kurulunun uygun göreceği konularda, durumun veya sorunun tespiti ve çözümlerin geliştirilmesi amacıyla TBB’nin diğer ilgili merkez ve komisyonlarıyla ortak çalışma grupları kurulabilir.
Merkez Çalışmalarında İletişim ve Teknik Hizmetler
Madde 13.
(1) Merkez Koordinatör Üye’nin kabulü ve Yönetim Kurulunun veya Başkanlık Divanının onayı ile faaliyet alanlarına ilişkin ve faaliyetleri hakkında meslek kamuoyu ile genel kamuoyunu bilgilendirmek ve paylaşımlar yapmak üzere sosyal medya hesapları açabilir. Merkezin sosyal medya hesapları Koordinatör Üye tarafından yönetilir. Sosyal medya hesap şifreleri TBB idari personelinde bulunur.
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 14.
(1) Yönetim Kurulunun Y.K./29.04.2022/2022-933 sayılı kararı ile kabul edilmiş olan “Türkiye Barolar Birliği Kariyer ve Mesleki Gelişim Merkezi Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 15.
(1) Bu Yönerge, TBB Yönetim Kurulunun kabul kararı tarihinde, TBB web sitesinde yayımlanarak yürürlüğe girer.
(2) Bu yönergede yer almayan hususlarda Yönetim Kurulu karar alır ve uygular.
Yürütme
Madde 16.
Bu Yönerge hükümleri, Yönetim Kurulu tarafından yürütülür